Wat is het effect van de zwangerschap op mijn lichaam?

Als jonge moeder ondergaat je lichaam aanzienlijke veranderingen tijdens de zwangerschap. Hormonen spelen hierbij een belangrijke rol. Een voorbeeld hiervan is het hormoon relaxine, dat het bindweefsel en de ligamenten verzacht om de doorgang van je baby door het geboortekanaal te vergemakkelijken.

Daarnaast groeien de twee helften van je rechte buikspieren uit elkaar en rekken ze op, zodat je baarmoeder en baby voldoende ruimte hebben om te groeien. Je ribbenkast wordt breder en de bekkenbodem staat extra onder druk vanwege het toenemende gewicht van de baarmoeder.

En tot slot… naarmate je zwangerschap vordert, verandert ook het zwaartepunt van je lichaam. Dit kan een negatieve invloed hebben op je houding. De spieren in je onderrug zullen proberen deze houdingsverandering te compenseren, wat kan leiden tot rugklachten en stijfheid.

Door bewust onze spieren te gaan trainen en met onze ademhaling aan de slag te gaan, zullen we het herstel bevorderen.

Een belangrijke oefening is het herstellen van de oorspronkelijke positie van de ribbenkast, zodat het middenrif optimaal kan functioneren in samenwerking met de bekkenbodemspieren.

Bij deze training ligt de focus op de volgende aspecten:

  1. Middenrif (diafragma)
  2. Buikspieren
  3. Rugspieren
  4. Bekkenbodemspieren

Deze vier componenten moeten als één geheel worden beschouwd voor een volledig en gezond herstel. Ze werken samen, versterken elkaar en als één zwak is, ondervinden de andere daar de gevolgen van. Alles is met elkaar verbonden en heeft invloed op elkaar.