Gezichts en progressieve lichaamsontspanning

Laat je oogleden zachtjes sluiten. Probeer ze niet te forceren. Maar laat je oogleden gewoon zachtjes bij elkaar komen.

Breng nu je aandacht op de spieren in en rondom je ogen. Terwijl je oogspieren zich verslappen, voel je hoe de ontspanning zich verspreidt vanaf je voorhoofd, naar beneden langs je oogleden en je neus, je jukbeenderen en je kaak.

Laat je kaak maar hangen terwijl je tanden van elkaar komen. Je oogleden zullen zwaarder aanvoelen terwijl je wangen en kaken zich ontspannen. Verdiep de ontspanning in je ogen zo dat het lijkt alsof je oogleden zich niet meer kunnen openen.

Plaats het puntje van je tong tegen je gehemelte, daar waar je boventanden en gehemelte elkaar raken. Ervaar het gevoel van kalmte en welzijn terwijl je je verbindt met je baby.

Voel hoe de ontspanning zich verspreidt over je schedel, je oren en naar beneden vloeit, naar je nek.

Nu is ook de rest van je lichaam toe aan deze diepe, comfortabele ontspanning.

5: Voel hoe de ontspanning zich verspreidt in en rondom de spieren van je schouders en rondom je nek.

4: Laat je schouders maar wegzinken in je lijf, heel goed. Nu gaat de ontspanning verder naar je bovenarmen, je ellebogen, je onderarmen. Zometeen zul je de zwaarte ervaren in je armen terwijl zij zich compleet ontspannen. De ontspanning gaat naar je polsen, je handen en helemaal door tot aan de toppen van je vingers. Richt je aandacht nu op je vingertoppen en voel ze tintelen terwijl de ontspanning door en rondom je handen gaat.

En nu gaat dit heerlijke gevoel van ontspanning naar je borstkas. Laat alle spanning in je borst en bovenlichaam maar los.

3: Ontspan je buik, je maag, je onderrug, je heupen en je bekken.

2: En nu ontspannen je bovenbenen zich, je knieën en je knieholtes.

1: Ontspan je onderbenen, je enkels, wreef, helemaal naar beneden totdat je dat tintelende gevoel van ontspanning voelt in je voetzolen en de puntjes van je tenen.

Ga nu je hele lichaam nogmaals na en laat alle stress en spanning maar los.

5. je hoofd en je schouders

4. Je borst en je armen

3. Je buik, heupen en bekken

2. Je bovenbenen en knieën en

1. Je onderbenen en voeten.

Geniet van de rust van je ademhaling, ritmisch en kalm.

Laat je hele lichaam maar versmelten met de stoel, ga dieper en dieper met iedere ademhaling en met ieder getal.

Het is nu bijna tijd om terug te komen. Ik ga nu langzaam van 1 tot 5 tellen.

1 kom weer langzaam terug in de kamer, 2 beweeg je vingers en tenen maar wat, 3, 4 ademhaling en hartritme gaan weer wat omhoog, klaar om actief te worden en op 5 open je je ogen en je voelt je verfrist en energiek, 5.

OPNEMEN ONTSPANNING

Light Touch Massage

Deze nog vrij onbekende techniek maakt endorfine vrij en veroorzaakt een aangenaam gevoel. De techniek werd ontwikkeld door Conny Palinski uit Michigan.

De huid is ons grootste orgaan, veel zenuwuiteinden eindigen in de huid. Door de lichte aanraking worden de zenuwen in de huid gestimuleerd en zo wordt het centrale zenuwstelsel afgeleid van andere (pijn-)prikkels. De elektrische activiteit in de hersenstam en de beide hersenhelften maakt hierdoor op een natuurlijke wijze het pijnstillende endorfine vrij.

De techniek is vrij eenvoudig aan te leren. Belangrijk is dat de bewegingen worden gemaakt met de achterkant van de vingertoppen. Je kunt masseren in de vorm van een acht of in V-vorm (zie afbeelding).

De bewegingen kunnen worden gemaakt over bovenlichaam, nek, rug en armen.