Verander het taalgebruik

Marie Mongan is de grondlegger van hypnobirthing. Zij heeft haar werk gebaseerd op de onderzoeken van Dr. Grantly Dick-Read, het werk van Dr. Jonathat Dye en haar eigen bevindingen. Een van de principes van Marie Mongan is het zachte taalgebruik.

Medisch taalgebruik heeft een grote impact op patiënten. Artsen realiseren zich steeds meer wat medisch taalgebruik met hun patiënt kan doen. Omdat een dokter veelal respect afdwingt, vanwege studie en witte jas, is het een vorm van waakhypnose.

We weten dat we met emoties reageren op taal en dat iedere gedachte een fysieke respons in het lichaam creëert.

Twee geboorteverhalen die over hetzelfde gaan maar met verschillend taalgebruik:

Medisch taalgebruik:

De patiënt was een primigravida en serotien. De verloskundige ging haar ontsluiting en verstrijking na en controleerde de foetus.  Patiënt voelde al snel valse weeën en verloor de slijmprop. Haar vliezen braken en de weeën begonnen. De pijnbeleving nam toe en haar partner zag bloederig slijmvlies. Bij volledige ontsluiting ging de patiënt persen. De verloskundige bracht de baby ter wereld om 22.00 uur.

Zacht taalgebruik:

Een moeder verwachtte ieder moment haar eerste kind. Ze vroeg of de verloskundige wilde voelen of haar baarmoedermond al geopend en verdund was en of ze na wilde gaan hoe het met de baby ging. Snel daarna voelde ze wat oefengolvingen. Haar vliezen openden zich spontaan en haar golvingen begonnen. Haar geboortepartner merkte als eerste de geboortetekens op. Ze was er bijna en begon haar kind naar beneden te ademen. Ze baarde haar baby om 10 uur ’s avonds.

Bekijk onderstaande video en visualiseer jezelf in de rol van deze moeder/vader. De ontspannen sfeer waarin dit kindje wordt geboren kun jij ook voor jullie baby .

<video controls src="<iframe src="https://player.vimeo.com/video/511490677?h=fb43bbcf24" width="640" height="564" frameborder="0" allow="autoplay; fullscreen" allowfullscreen>

Wie was die Dr. Grantly Dick-Read waar Marie Mongan zich door liet inspireren? In de volgende les vertel ik je alles over deze arts en hoe hij zijn tijd ver vooruit was. Het is opmerkelijk dat hij niet meer erkenning heeft gekregen en dat zijn werk niet behoort tot standaard lesmateriaal van opleidingen zoals gynaecologie en verloskunde.