Wat is hypnose?

Wat is hypnose?

Er bestaan veel vooroordelen over hypnose, die deze methode geen recht aan doen. Veel van die vooroordelen komen door show-hypnose. Het idee dat je achteraf niet meer weet wat je gedaan of gezegd hebt, maakt de drempel om naar een hypnotherapeut te gaan onnodig hoger. Eigenlijk ken je het gevoel al, als je namelijk helemaal ‘op gaat’ in een film of boek, ben je ook in een vorm van hypnose. Je gaat op in het verhaal, maar bent er toch helemaal ‘bij’. Tijdens jouw hypnose sessie is dit ook zo! Je bepaalt zelf wat je vertelt en wat niet. 

Hypnose is een zeer effectieve vorm van therapie die al eeuwenlang wordt toegepast en wetenschappelijk erkend is.

Wat kan hypnose doen?

Stel je hebt een angst, vermoeidheid of een ander probleem. Ergens in jouw leven is een zaadje gepland wat ervoor heeft gezorgd dat je hier nu mee rondloopt. Dat eerste zaadje hoeft echt geen groot trauma te zijn, vaak is dat eerste zaadje niet op zichzelf staand. Het gevoel dat je had toen het zaadje werd gepland, is tijdens een andere ervaring in jouw leven teruggekomen en deze gebeurtenis heeft het gevoel versterkt. Dit kan meerdere malen voorkomen. Denk aan de jaarringen in een boom deze zijn ook ieder jaar anders. Zo tekenen gebeurtenissen ook onze levens.

Door in hypnose contact te maken met jouw onderbewuste kunnen we dat eerste nare gevoel (zaadje) gaan opsporen, dit is therapeutische hypnose.

Omdat het kritische en redenerende vermogen (ook wel kritische factor genoemd) tijdelijk gepasseerd wordt, kun je heel gemakkelijk bij dat gevoel komen. Eenmaal bij het eerste zaadje kun je de blokkade opheffen en jouw gedachtepatronen die hiermee te maken hebben, doorbreken. De wijzigingen werken vervolgens door naar het bewustzijn en hierdoor ga jij jouw gedrag ook aanpassen. Je wordt als het ware opnieuw geprogrammeerd, zodat jouw bewustzijn en onderbewustzijn weer op één lijn liggen.

De kern van hypnose is dat het kritisch en redenerend vermogen tijdelijk gepasseerd wordt, waardoor aanvaardbare suggesties direct door het onderbewuste kunnen worden opgenomen.
Hypnose voor ontspanning en als pijnbestrijding

Hypnose heeft nog een belangrijk voordeel en dat is dat je, zodra je in hypnose bent je diep kunt ontspannen en zo stress kunt verminderen. Bovendien kun je als je een hele diepe staat bereikt, de zogenoemde Esdaile staat, pijnprikkels uitschakelen. Door middel van de Esdaile staat worden er in diverse ziekenhuizen met succes operaties uitgevoerd. 

Hieronder een korte samenvatting van de toepassingen van hypnose:

  • Demonstratie- of toneelhypnose voor educatie of vermaak.
  • Klinische hypnose is vooral bedoeld om patiënten te helpen bij depressies, angst emotionele stress en trauma’s. Wordt gebruikt in de geestelijke gezondheidszorg door daarvoor opgeleide professionals.
  • Therapeutische hypnose wordt toegepast om cliënten te helpen zich te ontdoen van gewoonten, angsten en fobieën, het bereiken van gewichtsverlies, verbetering van prestaties, verlichten van seizoen afhankelijke depressie, bij geboorte, pijnbestrijding, stress management, opbouwen van vertrouwen en het (beter) op de rails krijgen van het eigen leven.
  • Persuasieve (=overtuigende) hypnose wordt gebruikt door bijvoorbeeld reclamemakers, politici, religieuze leiders en anderen om consumenten of volgelingen te overtuigen.
  • Medische hypnose kunnen we onderverdelen in: pre-operatieve voorbereiding, verloskundige toepassingen, noodsituaties, genezende verbeelding waaronder post-operatief herstel, geestelijke gezondheidszorg, bij de tandarts en pijnvermindering.