Gefeliciteerd met je kleintje! Het moederschap is een prachtige ervaring en het brengt ook veel veranderingen met zich mee, zowel fysiek als mentaal. Als newborn moeder kan het uitdagend zijn om tijd voor jezelf te vinden en aan je herstel te werken. Daarom wil ik het in deze blog hebben over het Core Restore programma van Powermama en vijf onderwerpen bespreken die voor elke kersverse mama relevant zijn.

Nu je bevallen bent, is het tijd voor de kraamtijd. Dit is een bijzondere periode waarin je kunt beginnen met je fysieke en mentale herstel. Allereerst verdienen jij en je lichaam een welverdiend schouderklopje. Het leveren van een baby is een buitengewone prestatie! Gun jezelf nu vooral rust en tijd om te wennen aan je nieuwe rol als ouder en aan het ritme met je baby. Onthoud dat niets moet in deze fase, want deze periode vraagt al genoeg van je.

Een bevalling is te vergelijken met het oplopen van een flinke (sport)blessure, en het herstel ervan vergt tijd. Dit proces is heel persoonlijk en wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de zwangerschap, de bevalling, je mentale gesteldheid, borstvoeding, slaap en stress. Daarom geven we je graag wat richtlijnen. Maar onthoud: doe alles op jouw tempo. Als een oefening niet goed voelt, stop dan. En als je klachten hebt, aarzel dan niet om hulp in te schakelen. Hieronder vind je handige linkjes voor ondersteuning.

Cijfers om bewust te zijn

Om te begrijpen waarom postpartum herstel zo belangrijk is, delen we enkele statistieken:

  • 15% – 30% van de moeders die voor de eerste keer bevallen zijn hebben last van urine-incontinentie.
  • 50% van de vrouwen die vaginaal bevallen zijn, hebben last van verlies van kracht en ondersteuning in de bekkenbodem.
  • 75% van alle vrouwen die touwtje springen, verliezen urine.
  • Vrouwen die aan high-impact sporten doen, zoals rennen en springen, hebben een grotere kans op bekkenbodemklachten op latere leeftijd (na de overgang).

Deze cijfers willen we niet delen om je bang te maken, maar om je bewust te maken van mogelijke uitdagingen. Problemen met de bekkenbodem, zoals incontinentie of verzakking, komen vaak voor maar worden niet altijd besproken. Het is belangrijk om te weten dat er hulp en ondersteuning beschikbaar is.

De bekkenbodem tijdens zwangerschap en bevalling

Tijdens de zwangerschap draagt de bekkenbodem het groeiende gewicht van de baby, placenta en vruchtwater. Hormonale veranderingen zorgen ervoor dat de bekkenbodembanden, pezen en kapsels verweken om de geboorte mogelijk te maken. Bij een vaginale bevalling wordt de bekkenbodem enorm opgerekt, wat kan leiden tot schade en verzwakking.

Herstellen na de bevalling

Net zoals bij een sportblessure, is het belangrijk om na de bevalling te revalideren. Hoewel je geen fysiotherapeut krijgt zoals bij een blessure, zijn er wel richtlijnen ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek en bindweefselherstel. Start niet te snel met intensieve oefeningen zoals hardlopen of springen. Luister naar je lichaam en gun jezelf de tijd om te herstellen.

Belangrijke signalen tijdens het herstel

Tijdens je herstel is het belangrijk om de volgende signalen in de gaten te houden:

  • Geen pijn
  • Geen uitpuilende buik
  • Geen urineverlies
  • Geen drukkend of zwaar gevoel in de bekkenbodem

Focus op jezelf, gun jezelf de tijd en investeer in je lange termijn welzijn. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, en dat is helemaal oké.

Samen op weg naar herstel

Bij Vief Zwanger zijn we er voor jou, elke stap van de weg. We begrijpen dat postpartum herstel geen eenvoudige reis is, maar we staan klaar om je te ondersteunen en begeleiden. Samen zorgen we ervoor dat je weer krachtig en zelfverzekerd in je vel zit, klaar om te genieten van het moederschap!

 

Wil je deelnemen aan het Core-restore programma?

Ben je klaar om te beginnen met je herstel en weer krachtig te voelen? Meld je dan aan voor het Core Restore programma. Elke maand start een nieuwe cursus voor mama’s.
Slechts 6 plekken beschikbaar per cursus, dus wees er snel bij! En…, je mag je kindje meenemen! 

De cursus duurt 4 weken en kost €65,- (€55,- met de kortingscode).
Kies voor de dinsdag- of woensdagtraining (09:30-10:30 uur).
Ik hoop je binnenkort te mogen verwelkomen en samen te werken aan jouw herstel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *