Staat een inleiding van je bevalling op de planning? Dan wil je er vast alles aan doen om deze ervaring zo aangenaam mogelijk te maken. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen naar een soepele en comfortabele inleiding.

Wist je dat in Nederland maar liefst 33% van de bevallingen van een eerste kind wordt ingeleid? Dit werd ontdekt in een internationale studie die werd uitgevoerd in 13 landen door de afdeling Midwifery Science van Amsterdam UMC. 

Wordt jouw bevalling ingeleid? Dan wil je natuurlijk het beste uit deze ervaring halen. Het inleiden van de bevalling is een kunstmatige methode om de natuur een handje te helpen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een inleiding wordt voorgesteld, zoals problemen met de groei van de baby, complicaties bij de moeder, of simpelweg omdat de zwangerschap te ver gevorderd is. Maar wat kun je doen om deze inleiding zo prettig mogelijk te laten verlopen? Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen.

Voordat je akkoord gaat met een inleiding, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Vraag je zorgverlener waarom een inleiding wordt voorgesteld en bespreek de voor- en nadelen ervan. Ben je niet helemaal overtuigd, vraag naar de alternatieven en of is er meer tijd is voor bijvoorbeeld extra controles. Het is ook belangrijk om je eigen twijfels en zorgen te bespreken. Een open gesprek kan helpen om tot de beste beslissing te komen.

Je lichaam voorbereiden op de bevalling kan helpen om de inleiding soepeler te laten verlopen. Overweeg bijvoorbeeld een bezoek aan een acupuncturist die ervaring heeft met zwangere vrouwen. Deze behandelingen kunnen je lichaam helpen om zich klaar te maken voor de bevalling.

Een andere optie die soms wordt overwogen, is ‘strippen’. Hoewel dit geen officiële inleidingsmethode is, kan het helpen om de bevalling op gang te brengen zonder medicatie. Het kan echter ongemak en onregelmatige weeën veroorzaken, dus weeg de voor- en nadelen goed af voordat je deze keuze maakt.

Tijdens een inleiding wordt synthetische oxytocine gebruikt om de weeën op te wekken. Dit kan heftiger zijn dan natuurlijke weeën, omdat je lichaam geen endorfine aanmaakt om de pijn te verzachten. Vraag daarom aan je zorgverlener of het mogelijk is om de dosering langzaam op te bouwen en om de infuusstand aan te passen als de weeën te heftig worden.

Bijven bewegen

Blijf tijdens de bevalling in beweging als dat mogelijk is. Dit kan het geboorteproces versoepelen en ruimte maken in je bekken voor de baby. Door mobiel te blijven, versoepel je het geboorteproces, zorg je voor effectieve weeën en maak je ruimte in je bekken voor je baby’tje. Bij een inleiding word je meestal aangesloten op een CTG.  Informeer van tevoren of het ziekenhuis draadloze CTG’s heeft, zodat je mobiel kunt blijven terwijl de weeën en de hartslag van je baby worden gemonitord.
Is dit niet het geval, en ben je echt ‘aan bed gebonden’, dan kun je bijvoorbeeld op handen en knieën op het bed zitten en rondjes draaien met je heupen, of je rug afwisselend hol en bol maken (cat-cow).

Vliezen breken?

Het breken van de vliezen verschillende voordelen met zich meebrengen, waaronder het versnellen van het bevallingsproces en het bieden van opties zoals het plaatsen van een schedelelektrode op de baby’s hoofdje indien nodig, om de conditie van de baby beter te kunnen monitoren. 

Toch heeft het breken van de vliezen ook zijn nadelen. Wanneer de vliezen intact blijven, zorgt het vruchtwater in de baarmoeder tijdens de ontsluitingsfase voor een gelijkmatige verdeling van de weeën over de baarmoeder. Dit kan resulteren in minder hevige weeën voor de moeder en minder directe druk op de baby en de placenta, waardoor de ervaring ook voor de baby minder intens kan zijn.

De beste keuze is niet altijd vooraf vast te stellen. Het is echter belangrijk om te erkennen dat elke interventie haar eigen voor- en nadelen heeft. Een open gesprek met je zorgverlener kan helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing die het beste past bij jou en je baby op dat moment.

Als inleidingsdoula sta ik klaar om je letterlijk te ondersteunen door jouw zorgen weg te nemen en aan te voelen wat je nodig hebt. Mijn aanwezigheid brengt rust en kracht, waardoor jij de bevalling als een positieve ervaring kunt beleven. Ben jij benieuwd wat ik voor je kan betekenen, neem dan contact met mij op, dan plannen we een vrijblijvend gesprek in. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *